Agrokor: Službeno potvrđeno da je potpisan standstill ugovor

Objavljeno prije 2 godine

Iz Agrokora je službeno potvrđeno da je sinoć potpisan standstill ugovor s kreditorima tog koncerna, javlja agencija Hina.

Do potpisivanja ugovora je došlo nakon sastanaka najvećih dobavljača Agrokora tokom vikenda, kao i banaka vjerovnika, koji su radile na “finalnom usuglašavanju tehničkih detalja ugovora.

Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveze Agrokora, stupio je na snagu u petak, a u slijedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava što će dovesti do njegovog aktivnog restruktuiranja.

To je bilo najavljeno u petak nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.

Da su usuglašeni ključni elementi standstill ugovora ranije u petak priopćili su iz Erste&Steiermärkische Bank u ime koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora, u kojem je, uz Erste banku, još pet banaka – Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria), Zagrebačka banka.

Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje, te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju. Standstill bi trebao olakšati likvidnost kompanije, osiguranje kontinuitet poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna”, navodi se u saopćenju.

Kako se ističe, “nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model”.

U skladu s tim usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen uvođenjem Glavnog direktora za restrukturiranje koji je odgovoran za provedbu programa stabilizacije.

Tokom procesa restruktuiranja funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima da bi se vodio održiv i transparentan proces restruktuiranja.