Ambasadorica Kormak: Sankcije Dodiku su podrška BiH na putu ka EU

Objavljeno prije 2 godine

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak izjavila je danas da sankcije koje je američka administracija uvela predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavljaju “podršku BiH na putu ka EU”.

Na pitanje novinara da li očekuje da će se Evropska unija pridružiti sankcijama, Kormakova je danas u Foči rekla da to pitanje treba postaviti direktno EU.

“Što se tiče SAD, bili smo veoma jasni – ove sankcije su uvedene zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo ključnim, a to je vladavina zakona i prijetnja secesijom. S druge strane, smatramo da su one podrška BiH na putu ka EU”, kazala je Kormak.

Ona je dodala da Amerika sebe vidi kao onoga koji, kako kaže, staje u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je veoma važan za BiH.

Na pitanje da li očekuje da će je predsjednik SAD Donald Tramp povući sa mjesta ambasadora u BiH, Kormakova je ponovila da je ona profesionalni diplomata i da je posvećena da ostane u BiH.

“Mi imamo dvije vrste ambasadora – dvije trećine su profesionalni, a jedna su politički imenovani, i oni podnose ostavke kada se mijenja administracija. To je poznata tradicija u SAD. Pošto sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u BiH, jer je ovo veoma zanimljivo i složeno mjesto”, dodala je Kormakova.