Amir Zukić i ostali u Sarajevu se izjasnili da nisu krivi

Objavljeno prije 2 godine

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić i još osam osoba koje optužnica tereti za više krivičnih djela izjasnili su se danas pred sarajevskim Općinskim sudom da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, piše agencija Patria.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

U pritvoru se nalazi sedam optuženih, a Kukić i Sarajlić nisu ni bili uhapšeni.

Optuženi su se danas pred Sudom izjasnili da nisu krivi, a govoreći o svom imovinskom stanju Seid Fazlagić, Ramiz Karavdić, Nedžad i Senad Trako izjasnili da su se da su lošeg imovinskog stanja.

Amir Zukić, Asim Sarajlić, Safet Bibić, Esad Džananović i Mirsad Kukić rekli su da su srednjeg imovinskog stanja, piše Patria.