Angela Merkel oštro osudila Trumpovu odluku

Objavljeno prije 2 godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak izbjeglicama i državljanima iz sedam muslimanskih zemalja nije opravdana sigurnosnim razlozima, odnosno sprječavanjem ulaska radikalnih terorista u Sjedinjene Države, kazao je njen glasnogovornik Steffen Seibert, prenosi DPA.

“Stavljanje ljudi određene vjere pod kapu generalne sumnje ne može se opravdati borbom protiv terorizma”, istakla je njemačka kancelarka.

Merkel je u izvještaju naglasila da Ženevska konvencija o izbjeglicama zahtijeva od međunarodne zajednice da zbrine izbjeglice koje dolaze iz zemalja razorenih ratom.

“Sve zemlje koje su potpisale Konvenciju moraju je poštovati, a kancelarka je svoj stav objasnila Trumpu u telefonskom razgovoru koji je obavljen u subotu”, kazao je glasnogovornik Seibert.

Seibert je dodao i da će njemačka vlada razmotriti uticaj Trumpovih mjera po pitanju njemačkih državljana sa dvojnim državljanstvom.

Odluka Angele Merkel da otvori vrata stotinama hiljada izbjeglica i migranata bila je s jedne strane pozdravljena, dok su je drugi, poput Trumpa osudili i proglasili čak opasnom.

U intervjuu za njemačke novine Bild, Trump je kancelarkin stav po pitanju evropske migrantske krize prokomentarisao kao katastrofalnu grešku.