Bez novog štrajka Željeznica RS-a

Objavljeno prije 2 godine

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin izjavio je da trenutno nema razloga za štrajk radnika Željeznica Republike Srpske (ŽRS), jer je uprava preduzeća za sada ispoštovala većinu zahtjeva sindikata.

– Uprava preduzeća ispoštovala je naše zahtjeve – naknadu za topli obrok, prevoz i kilometar sat, isplaćena nam je plata za mart i očekujemo platu za april do kraja mjeseca – , rekao je Marin.

Marin je rekao da bi sutra u Doboju trebalo da bude održan sastanak predstavnika Svjetske banke u BiH i uprave ŽRS, na kojem će biti razmatrane primjedbe šest sindikata željezničara na ranije predložene kriterijume, prema kojima bi više od 300 radnika u ovom preduzeću trebalo da postane tehnološki višak.

Radnici Željeznica Republike Srpske organizovali su u martu protestnu šetnju u Banjaluci, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave, piše Srna.

Nakon protestne šetnje, određeni broj radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu na Željezničkoj stanici Banjaluka, dok im nije uplaćena februarska plata.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je došao nenajavljeno među radnike na Željezničku stanicu Banjaluka, obećao je da učesnici štrajka neće biti sankcionisani.