Carles Puigdemont preko društvenih mreža reagovao je na španski ultimatum

Objavljeno prije 1 godina

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont preko društvenih mreža reagovao je na španski ultimatum da se izjasni da li je proglasio nezavisnost ili će se suočiti s ukidanjem regionalne moći.

“Zahtijevali smo dijalog i odgovor je bio stavljanje člana 155 na sto. Poruka je jasna”, poručio je Puigdemont preko Twittera.

Separatistički lider je reagovao na prijetnju članom, koji nikada nije pokrenut, a odnosi se na ustavnu silu kojom španska konzervativna vlada prijeti da će se na nju pozvati ukoliko do 19. oktobra Puigdemont ne razjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost.

Predsjednik Katalonije je u utorak regionalnim parlamentarcima predložio da zamrznu implementaciju nezavisnosti kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za pregovore sa Španijom. S druge strane španski premijer Mariano Rajoy odbacio je svaku vrstu dijalog sve dok se “secesija nalazi na stolu”.

Druga reakcija na upozorenje iz Madrida stigla je od Oriola Junquerasa, potpredsjednika Katalonije, koji je preko Twittera poručio Rajoyu: “Iskren dijalog je ono što međunarodna zajednica želi i što Katalonija očekuje, a ne konfrontacija i nove prijetnje.”