Cerar: Slovenija podržava BiH na putu EU integracija

Objavljeno prije 2 godine

“Mi iz BiH veoma cijenimo dosadašnji angažman koji je Slovenija uložila u implementaciju presude Ališić i želim da se zahvalim i uvaženom premijeru i državi Sloveniji na potpunom razumijevanju. Unutar kompletne presude postoji još jedan problem a to je pitanje isplate za one iz Ljubljanske banke ali sam siguran da ćemo u budućnosti riješiti i ovo pitanje”, istakao je Denis Zvizdić, premijer BiH nakon susreta s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Miroslavom Cerarom.

Istaknuto je da je fokus razgovora bile podrška Slovenije BiH na putu EU integracija.

Ona je tu prijateljska, sve vrijeme je bila uz BiH na našem putu evroatlanskih integracija i u fazi Upitnika i svih narednih koraka vrlo je aktivna i na Sloveniju možemo računati kao našeg istinskog prijatelja – naveo je Zvizdić dodajući da je ekonomska saradnja dobra ali da postoji dovoljno prostora da bude unaprijeđena.

Cerar je naveo kako bi želio naglasiti da je danas “rado u Sarajevu, u prelijepoj BiH gdje su ga tako toplo primili Zvizdić i njegovi saradnici”.

“Ovo je zvanična posjeta BiH nakon sedam godina i mislim da je bila nužno potrebna. Slovenija je bila i ostaje prijatelj BiH i to će biti i u budućnosti. Želimo poduprijeti razvoj BiH, posebno na njenom putu ka EU i NATO-u jer BiH kao i Slovenija su evropske države koje su dio jedne velike porodice i zbog toga putevi za EU moraju ostati otvoreni za BiH”, istakao je Cerar.

On je dodao da je ekonomska saradnja sa BiH za Sloveniju posebno važna i BiH se nalazi na trećem mjestu po ukupnoj vrijednosti slovenačkih investicija i slovenačka preduzeća zapošljavaju oko 15.000 radnika iz BiH.

“Mi ćemo dalje poticati ekonomsku saradnju i dogovorili smo se da ćemo dogovoriti susret ministara kako bismo mogli realizovati sve ove sproazume o kojima je bio govor jer potencijala za takvo nešto imamo u različitim oblastima”, dodao je.

Potvrđeno je kako od otvorenih pitanja postoji jedno, odnosno ono koje se tiče sukcesije.

“To je posebno otvoreno pitanje o deviznim štedišama Ljubljanske banke. Slovenija je na sebe preuzela vrlo veliki finansijski teret ali se trudi da potvrdi presudu i nalazimo se na dobrom putu rješavanja. Isplate se obavljaju kao što je predviđeno”, dodao je Cerar.