Četvrti dan protesta u Beogradu

Objavljeno prije 2 godine

Novi protest studenata, mladih i građana nezadovoljnih izbornim rezultatima pod nazivom “Protest protiv diktature” počeo je ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

Kao i prethodnih večeri, nakon okupljanja u planu je i protestna šetnja centralnim beogradskim saobraćajnicama, javljaju beogradski mediji.

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao isprovocirati mlade na čelu kolone, na što su svi skandirali “Ovo su naši protesti, mi smo studenti”, prenosi agencija Beta.

U koloni ljudi uzvikuju “Doboš, doboš”, čime pozivaju dobošare da stanu na čelo kolone kao i jučer.
Mogli su se čuti i povici “Srbija, Srbija”, ali i “Lopovi, lopovi”.

Učesnici protesta nose naljepnice “Puk'o je”, “Protiv nenormalnosti” i “Drugi krug”, uzvikuju “Vučiću, p**eru”, “Lopovi”, a nose i zastave Srbije i transparente “O(ne)svesti se”, “Vučiću, Šrederu”, “Vučiću, lopove”, “Dole diktatura”, “Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na njoj”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “BW nije za nas”.

Okupljeni će se kretati rutom Trg Nikole Pašića – Terazije – Trg Republike – Makedonska – Svetogorska – Takovska –Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija – povratak do Narodne skupštine, piše Kurir.

Saobraćaj u okolini Trga Nikole Pašića već je obustavljen, navodi Blic.

Zahtjevi studenata
Studenti Univerziteta u Beogradu objavili su u srijedu na Facebook-stranici da su prihvatili zahtjeve koje su iznijeli studenti u Novom Sadu.

Oni traže smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagiranja na prekršaje u medijima tokom kampanje, razrješenje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasjedanja 1. marta.

Studenti traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te medijske kuće zbog, kako su naveli, “režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata” i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestirati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Dosad se na protestima niko nije zvanično obraćao.

Protesti su u Beogradu počeli u ponedjeljak, a jučer su im se pridružili građani iz još 20 gradova u Srbiji.

Dačić: Ne znam šta je cilj protesta
Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da ne zna šta je cilj protesta i da bi neko trebao da bude “mađioničar pa da pokrade 40 odsto glasova, koliko je Aleksandar Vučić dobio više od Saše Jankovića”.

“Ovo je demokratska i slobodna zemlja i svako ima pravo da izražava svoje političko uverenje i da protestuje, sve dok su protesti mirni i dok nema ugrožavanja stabilnosti zemlje”, rekao je Dačić.

Dodao je da ne vidi kako protesti imaju bilo kakve veze sa studentskom populacijom, niti njihovim zahtevima.

“Ako oni ne vole Vučića, onda treba da protestuju ispred onih koji nisu uspeli da osvoje veći broj glasova, a bili su njihovi predstavnici”, rekao je Dačić.