Ukupno podjela

Direktna strana ulaganja u BiH bilježe drastičan pad

Direktna strana ulaganja u BiH bilježe drastičan pad

U prvih devet mjeseci 2016., direktna strana ulaganja u BiH iznose tek 81 milion KM ili 0,27 posto BDP-a, što je drastičan pad u odnosu na prethodne godine. Navodi se ovo u izvještaju “Stanje nacije” Centra civilnih inicijativa (CCI), piše Patria.

Izvještaj daje precizan pregled efekata reformi u BiH u posljednjih 18 mjeseci, tj. od donošenja Reformske agende i to po njenim oblastima: Javne finansije, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, socijalna i penziona politika, javna uprava i vladavina prava, te uticaj svega pobrojanog na životni standard građana.

– Udio direktnih stranih investicija u BiH u posljednjih pet godina kretao se u rasponu od 1,69 do 2,72 posto BDP-a, pri čemu će 2016. godina vjerovatno biti okončana s udjelom nižim od 1 posto – navodi se u izvještaju.

– Prema najnovijim globalnom rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (Indeks konkurentnosti) i Svjetske banke (Lakoća poslovanja), unazad dvije godine nema značajnih promjena u pogledu poslovnog okruženja u BiH. Zemlja se nalazi na 107. (WEF) odnosno 81. (WB) poziciji od 150 rangiranih država svijeta, pri čemu je to najlošija pozicija jedne evropske zemlje“ – navode, između ostalog, iz Centra civilnih inicijativa, piše Patria.

Zenica
few clouds
27 ° C
27 °
27 °
36 %
2.6kmh
20 %
pet
20 °
sub
28 °
ned
29 °
pon
25 °
uto
24 °

Posljednje objavljeno