Drvna industrija BiH u prva dva mjeseca ove godine ostvarila veći izvoz

Objavljeno prije 2 godine

Drvna industrija BiH je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila izvoz veći od 178 miliona KM, što je više za 6,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, istaknuto je danas u Sarajevu na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH.

Sekretar Asocijacije Selma Bašagić rekla je da je pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila 416,9 odsto, te dodala da izvoz ima trend rasta, posebno finalnih proizvoda od drveta.

“U ukupnom izvozu, učešće namještaja je 44,9 odsto /oko 80 miliona KM/, što pokazuje da je nastavljen trend povećanja izvoza namještaja. Učešće rezane građe u izvozu bilo je 22,7 odsto, a proizvoda šumarstva 12,3 odsto”, navela je Bašagićeva.

Ona je podsjetila da je ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio 1,189 milijardi KM, što je više za 12,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 360,9 odsto.

Prema njenim riječima, u 2016. godini izvoz namještaja činio je 37,7 odsto od ukupnog izvoza drvne industrije BiH, odnosno više od 448 miliona KM, dok je učešće rezane građe bilo 28,7 odsto, a proizvoda šumarstva 14,6 odsto.

Predsjednik Asocijacije Suhad Ećo rekao je da je u izradi strategija rasta i unapređenja izvoza drvnog sektora BiH, kojom bi se, kako je naglasio, pokušali riješiti problemi i izazovi sa kojima se susreće ova grana privrede.

Kada je riječ o drvnoj industriji u BiH, prema njegovim riječima, trebalo bi da se akcenat stavi na izradu finalnih proizvoda, kao i na veći stepen obrade drveta, ali da se pozabavi i pitanjima kao što su pristupanje što povoljnijim finansijskim sredstvima, te oposobljavanjem kadrova.