Drvoprerađivači RS-a blokirali saobraćaj na Podromaniji

Objavljeno prije 2 godine
Foto: Arhiv

Nezadovoljni drvoprerađivači Sarajevsko–romanijske i gornjodrinske regije blokirali su jutros puteve prema Sokocu, Palama, te Rogatici.

Blokadom magistralnih puteva Pale-Sokolac i Sokolac-Rogatica drvoprerađivači su prešli na radikalnije oblike borbe kako bi se, naveli su, osigurali bolji uslovi za njihov rad i time zaustavilo siromašenje ovog dijela RS-a.

U zahtjevima, koje su ranije uputili entitetskom predsjedniku, premijerki, resornim ministarstvima i generalnom direktoru preduzeća “Šume RS-a“ pozivali su na odgovornost aktera dosadašnje poslovne politike u oblasti šumarstva.

Zahtijevali su i da se “utvrdi odgovorost menadžmenta Šuma RS-a koji je svojim neodgovornim djelovanjem u kadrovskoj politici, raspodjeli sirovine i nesankcionisanju preduzeća, koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, doveo do haotičnog stanja u drvnoj industriji u Sarajevsko-romanijskoj i gornjopodrinskoj regiji”.

Od “Šuma RS-a” su tražili da, pri raspodjeli šumskih drvnih sortimenata, prioritet treba da daju drvoprerađivačima s područja 12 općina Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, odakle sortimenti i potječu.

Izrazili su i protivljenje odlukama “Šuma RS-a” da na poziciju direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” imenuje Rajka Bulajića.

Drvoprerađivači su jutros saobraćaj blokirali kamionima, a dozvoljava se prolaz samo vozilima hitne pomoći, javlja Fena.