ETA predala Francuskoj listu skladišta oružja

Objavljeno prije 2 godine

Baskijska separatistička organizacija ETA predala je vlastima Francuske spisak skladišta oružja nakon obećanja da će započeti proces razoružavanja, prenijela je agencija AFP.

ETA je navela da će tom inicijativom biti “spuštena zavjesa” na višedecenijske oružane akcije u borbi za nezavisnost Baskije, koja se proteže na jugozapadu Francuske i na sjeveru Španije.

Međunarodna komisija je potvrdila na konferenciji u gradu Bayonne da je od posrednika dobila listu skladišta oružja i da je predata francuskim vlastima.

Obavješteni izvori su prethodno naveli da je ETA predala policiji listu od 12 lokacija na jugozapadu Francuske, ali je ta lista revidirana na osam skladišta.

ETA se pojavila 1959. kao studentski pokret otpora protiv španskog diktatora Francisca Franca i smatra se odgovornom za smrt 829 osobe u nizu oružanih napada koji datiraju od 1968. godine, a u kojima je više hiljada ljudi povrijeđeno.

Ta baskijska separatistička organizacija je 2006. godine najavila trajnu obustavu vatre, nakon skoro četiri decenije terorističkih akcija u Španiji za nezavisnost Baskije.