EU ipak popustila: Privremeno obustavljene stroge provjere na granicama

Objavljeno prije 2 godine

Nakon što je Hrvatska, ali i druge zemlje EU, upozorila na probleme s gužvama na granicama zbog strožijih kontrola koje je naložila EU, Dimitris Avramopoulos, povjerenik Evropske unije za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo odobrio je da se privremeno stavi van snage primjena ove uredbe.

Detaljne provjere građana EU i ostalih putnika neće se provoditi na graničnim prijelazima na unutašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Umjesto toga aktiviraju se ciljane kontrole.

Uredba je na snagu stupila u petak i izazvala haos na hrvatskim graničnim prijelazima.

– Ovom Uredbom uvedene su sistemske provjere na unutrašnjoj granici EU između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja. Od početka primjene do današnjeg dana, uprkos primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta Granične policije Republike Hrvatske, te uprkos saradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima. Tokom današnjeg dana povjerenik Avramopoulos upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok saobraćaja, te je dogovoreno da se privremeno ukine primjena Uredbe za granične prijelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije – doznaje Net.hr iz ureda glavnog direktora hrvatske policije.