Finansijski pokazatelji Sarajevo-osiguranja sve bolji

Objavljeno prije 2 godine

Nadzorni odbor i Odbor za reviziju Sarajevo-osiguranja održali su u ponedjeljak informativni sastanak, na kojem su prezentirani rastući finansijski pokazatelji najvećeg osiguravajućeg društva u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Patriji iz ove kompanije.

Za nepunih 12 mjeseci nova uprava Sarajevo-osiguranja uspjela je dodatno poboljašti poslovanje društva, što može biti glavni argument da Vlada FBiH odsutane od ideje da proda oko 45 posto udjela u Sarajevo-osiguranju.

Iz Vlade FBiH su prije nekoliko sedmica potvrdili da žele prodati udio u ovoj osiguravajućoj kući, što je izazvalo oštru reakciju opozicionih stranaka. Sarajevo-osiguranje u federalnu kasu godišnje uplati poreza više nego ostala osiguravajuća društva u FBiH zajedno. Rušenje Sarajevo-osiguranje znači rušenje države Bosne i Hercegovine, kritikovali su iz opozicije.

Sarajevo-osiguranje je najuglednija i najveća osiguravajuća kuća u Bosni i Hjercegovini, koja ima dugogodišnju tradiciju u poslovanju. Društvo je osnovano 1945. godine. Imovina kompanije danas se procjenjuje na desetke miliona KM, a isto toliko vrijede i godišnje premije društva.

Nezavisna procjeniteljska kuća uskoro bi mogla obznaniti precizne podatke o tržišnoj vrijednosti Sarajevo-osiguranja, i ona sigurno neće biti mala.

Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića uskoro će biti ponovo zatraženo da povuku Odluku o prodaju Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju, piše Patria.