Francuzi biraju predsjednika u sjeni terorističkih napada

Objavljeno prije 2 godine

Francuzi su počeli glasati u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se takmiči 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. maja ima njih četvero.

Gotovo 47 miliona birača upisano je na birački popis i ima pravo učestvovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

Francuzi će moći glasati na 66.546 biračkih mjesta, koja se otvaraju u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu i zatvaraju u 19.00 sati, što znači da birališta ostaju otvorena sat dulje nego na prošlim predsjedničkim izborima. U nekim većim gradovima birališta će biti otvorena do 20.00 sati. U subotu su glasovali birači na francuskim Antilima, u Gvajani (Južna Amerika), na Saint Pierreu i Miquelonu (francusko otočje u Sjevernoj Americi) i u francuskoj Polineziji (Južni Pacifik).

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Izbori se odvijaju u sjeni novog terorističkog napada u Parizu, ubojstva policajca na aveniji Elizejske poljane, koje se dogodilo u četvrtak navečer.