Fruman i Novalić: Za bržu registraciju firmi mora se izmijeniti pet zakona

Objavljeno prije 12 mjeseci

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu delegaciju Svjetske banke koju je predvodila direktorica Generalne prakse za trgovinu i konkurentnost Cecile Fruman.

Posjeta dužnosnika ove svjetske finansijske institucije ima za cilj susrete s predstavnicima institucija BiH i entiteta, da bi razgovarali o ključnim problemima u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, te kako sadašnji u budući programi Grupacije Svjetske banke mogu unaprijediti te procese i doprinijeti uklanjanju postojećih prepreka.

Zajednički je konstatirano da je potrebno znatno ubrzati izmjenu zakonskih propisa kojim bi se registracija privrednih subjekata, kako stranih tako i domaćih, putem jednošalterskog sistema maksimalno ubrzala i tako privukle ekonomiji prijeko potrebne investicije.

“Da bismo ubrzali registraciju privrednih subjekata potrebne su promjene najmanje pet zakona koji reguliraju tu oblast. U najkraćem mogućem roku ću dati zaduženja resornim ministarstvima da se uključe u ove promjene koje bismo mogli razmatrati na tematskoj sjednici Vlade FBiH u narednih 45 dana”, rekao je premijer Novalić.

Poseban dio razgovora posvećen je digitalizaciji sudske arhive i načinima na koje Svjetska banka može pomoći njenoj operativnosti, kao i problemu nepostojanja privrednih sudova kako bi se privredni sporovi, koji koče privrednike, riješili što prije i efikasnije.

U ovome Svjetska banka već čini značajne korake sarađujući s pravosudnim institucijama na nivou entiteta i države.

Direktorica Fruman najavila je nove sastanke predstavnika Svjetske banke na putu ka rješavanju i ubrzanju svih bitnih procesa koji stoje na putu bržeg ekonomskog napretka i novog zapošljavanja, u čemu je obećala značajnu podršku ove institucije.