Građani Turske glasaju o ustavnim promjenama

Objavljeno prije 2 godine

U Turskoj su otvorena birališta na referendumu o ustavnim promjenama koje bi ako budu dobile podršku u toj zemlji zamijenile parlamentarni sistem predsjedničkim. Pravo glasa ima 55,3 miliona birača, uključujući i dijasporu, prenosi Patria.

Birališta su u većem dijelu zemlje otvorena u osam sati po mjesnom vremenu (u 7 po srednjoevropskom), a zatvaraju se u 17 sati (16 SEV).

Prema riječima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ustavne promjene su potrebne kako bi se izbjegle prošle krhke koalicijske vlade i Turska, suočena s nizom sigurnosnih izazova, dobila na stabilnosti.

Javno dostupne ankete pokazuju da se radi o utrci koja je oštro podijelila zemlju.

Po istraživanju agencije Gezici objavljenom u četvrtak pristalica ustavnih promjena ima 51,3 posto, a protivnika 48,7 posto. U anketi iste agencije prije sedam dana za ustavne promjene bilo je 53,3 posto ispitanika.

Druga dva istraživanja objavljena u srijedu isto daju prednost taboru “Da” s 51 do 52 posto.

Novi ustav

Erdogan je prije tri godine preuzeo dužnost predsjednika, čije su ovlasti po postojećem ustavu uglavnom ceremonijalne, nakon što je više od desetljeća bio premijer.

Kritičari ga često optužuju da zemljom upravlja autoritarno, posebno nakon hapšenja i otpuštanja desetina hiljada sudaca, policajaca, vojnih časnika i novinara od neuspjelog pokušaja puča u julu 2016. godine.

Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj, u potezu za koje opozicione stranke kažu da bi uništio bilo kakve izglede za nepristrasnost. Uvela bi se i funkcija potpredsjednika države, a ukinuo ured premijera.

Reformama je također predviđeno da se predsjednički i parlamentarni izbori održe zajedno 2019. te da predsjednik ima pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerovatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi u teoriji mogao ostati na vlasti do 2029. godine.