Inicijativa mladih za ljudska prava u Zagrebu odaje počast žrtvama zločina u BiH

Objavljeno prije 1 godina

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske za danas je najavila paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, piše Lupiga.

Odavanje počasti žrtvama održat će se od 17 do 18 sati na zagrebačkom Trgu Francuske republike.

– Svijeće palimo za žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili – poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, pozivajući sve građane da im se pridruže u odavanju počasti žrtvama.

– Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu – nabrajaju stanje hrvatske društvene i političke stvarnosti iz ove Inicijative.

Podsjećami, danas će dio Zagreba biti blokiran zbog komemoracije Slobodanu Praljku, koju je organizirao Hrvatski generalski zbor te zbog mise zadužnice koja će se u 15 sati održati u crkvi Svete mati Slobode. Komemoracija pod nazivom “Navik on živi ki zgine pošteno” tokom koje će se, prema planu, cijelo vrijeme na platnu prikazivati Praljkove ratne fotografije i gdje će Dragan Despot i Zlatko Vitez čitati Shakespeara, održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Zbog toga će neke ulice u neposrednoj blizini dvorane biti zatvorene za saobraćaj, a na nekim parkiralištima građani do poslijepodnevnih sati neće smjeti parkirati svoja vozila. Kod zagrebačkog Velesajma parkirat će se autobusi koji za ovu priliku stižu iz cijele Hrvatske, odakle će putnike preuzimati ZET-ovi autobusi i besplatno ih prevoziti do Lisinskog. Vjerovatno još gori haos nastat će u Horvaćanskoj ulici, gdje će zbog održavanja mise zadušnice koju će predvoditi biskup Jure Bogdan, jedna od dvije trake ove vrlo prometne ulice, biti rezervisana za parkiranje autobusa.

U Inicijativi mladih za ljudska prava napominju kako paljenjem svijeća žele pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im saosjećanje, ali i preživjelima i porodicama stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

– Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela – zaključuju u Inicijativi mladih za ljudska prava.