Komemorativni centar Tuzla: Ispraćeni tabuti s ubijenim Vlaseničanima

Objavljeno prije 2 godine

Iz Komemorativnog centra u Tuzli jučer su put Vlasenice ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih tokom etničkog čišćenja ovog mjesta. Dženaza-namaz ubijenim Vlaseničanima klanjat će se danas na Šehidskom mezarju Rakita.

Najstarija identificirana žrtva je Bešir Čamdžić, koji je 1995. ubijen u 73. godini. Njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene prije dvije godine ispod deponije smeća u Kozluku kod Zvornika.

Jasmin Hurić imao je 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Njegov vršnjak, Mersad Dautović, rođen 1975. godine u Vlasenici, život je izgubio kao maloljetnik. Ubijen je na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići. U Vlasenici će sutra biti ukopan i Muradif Kolarević.

Sejdalija Hrnjić, koji živi u Švedskoj, plakao je dok je nosio tabut s dijelom posmrtnih ostataka tijela svog oca Jakupa, ubijenog u 53. godini života.

“Traganje je trajalo čitave 22-23 godine. Tek su nam prošle godine u martu javili telefonom da su pronašli jedan dio tijela”, ispričao je Sejdalija.

Danas je u Zaklopači obavljena i dženaza osmogodišnjoj djevojčici, čiji je otac Ramiz Hodžić tokom dženaze 2008. godine ukopao suprugu i sina.