Le Pen i Macron u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Objavljeno prije 2 godine

Kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen i Emmanuel Macron, ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, saopćilo je Ministaratvo unutrašnjih poslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema ranije objavljenim projekcijama Macron, lider pokreta “El Marche” i bivši ministar ekonomije koji se zalaže za Evropsku uniju osvojio je 24 posto glasova, dok je čelnica radikalnodesničarskog nacionalnog fronda osvojila 21,8 posto.
Kandidat konzervativaca Francois Fillon i krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon osvojili su po 19 posto glasova. Socijalista Benoit Hamon, prema projekcijama, dobio je 6,5 posto podrške birača.

U prvom obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta, Hamon i Fillon su istakli da su sami odgovorni za neuspjeh. Njih obojica pozvali su birače u drugom krugu izbora glasaju za Macrona. Isti poziv uputio je i francuski premijer Bernard Cazeneuve koji je pozvao pristalice socijalista da podrže Macrona i time spriječe pobjedu Le Pen.

S druge strane, u centru Pariza došlo je do sukoba policije i demonstranata. Policajci su demonstrante pokušali ratsjerati upotrebom suzavca, dok su demonstranti uzvratili bacanjem staklenih flaša i drugih predmeta na policajce.