Mektić: Značajna je potvrda da nije bilo prisluškivanja

Objavljeno prije 2 godine

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 prokomentariso je današnji zaključak Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na kojoj je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije i da je sve urađeno po zakonu.

Danas je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH održala sjednicu sa članovima ove agencije na kojoj su članovi komisije dobili odgovore na sva pitanja u vezi sa predmetom koji se vodi pod kodnim nazivom “Ušće”.

Podsjećamo, nakon što je u medijima objavljen sporni dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, članovi ove Komisije čiji je rad inače zatvoren za javnost, razmatrali su ovo pitanje. I članovima Komisije bila je nepoznanica da li je objavljeni dokument autentičan ili ne te su zatražili su očitovanje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je ovo značajan korak i da je istraga o cijelom slučaju završena u hitnoj proceduri.

“Neki mediji su spekulisali da je se tu radilo o udaru na Republiku Srbiju i na institucije te zemlje. Te informacije su išle u smjeru da se destabilišu odnosi dvije zemlje. Jako je značajano što je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja i jako je bitno da je ta Komisija utvrdila da je sve ono što je OSA konstatovala bilo u skladu sa zakonima i interesima BiH”, kazao je Mektić za N1.

On je dodao da su u proteklom periodu bespotrebno napadani kadrovi Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u smislu da su dozvolili nezakonite radnje protiv interesa Srbije.

“Od izuzetne važnosti je da sa Srbijom imamo dobre odnose u ovom segmentu”, dodao je Mektić.