25 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

“Migranti ne prelaze u Hrvatsku, u BiH ih ima između 6 i 7 hiljada”

“Migranti ne prelaze u Hrvatsku, u BiH ih ima između 6 i 7 hiljada”

“Imamo kontinuitet ulaska i priliva migranata i sve manji odlazak migranata dalje na ovoj ruti kroz Bosnu i Hercegovinu”, upozorio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Naveo je da je da u BiH i protekli, ali i početkom ovog mjeseca imamo značajan priliv migranata iz dana u dan, te da je prosjek ustaljen, odnosno da se on ne mijenja.

“Nemamo nikakve pokazatelje da bi moglo doći ili da je došlo do smanjenja broja migranata. Do ovoga trenutka imamo dobro preko 10.000 registriranih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Krešić.

Istakao je da smatra “da već dobrano kasnimo s nekim rješenjima kada je u pitanju migrantska kriza”.

“Naravno, jako inertno smo se držali svo ovo vrijeme naspram izazova koji se zove nezakonite migracije. Rješenje je i dalje, a to sam govorio i prije nekoliko mjeseci, koncem prošle, ali i početkom ove godine, primjena zakona. Mi imamo dosta korektne zakone kada je u pitanju Zakon o strancima BiH i Zakon o azilu BiH koji su usklađeni sa evropskim standardima u dobroj mjeri. Mislim da ako bi ih dosljedno primjenili da bi problem znatno bio reduciran. Ali, za primjenu zakona treba osigurati materijalni i ljudski resurs prije svega Službi za poslove sa strancima BiH i Graničnoj policiji BiH”, rekao je Krešić.

Naveo je da je Služba za poslove sa strancima BiH jako ograničena sa kapacitetima. Ona je, kaže Krešić, strukturirana na način da je mogla odgovoriti kada su bile “neke normalne okolnosti priliva migranata ili stranaca u BiH”.

“Sada u različitim segmentima imamo povećanje nezakonitih migracija. Imamo povećanje broja stranih turista koji dolaze u BiH i na to valja odgovoriti”, istakao je Krešić.

Ukazao je i da je struktura Granične policije BiH od prije 15 i više godina, što znači ističe Krešić, da je ona tako strukturirana da odgovori na redovite aktivnosti.

“Imamo nove okolnosti i nove izazove. Trebamo pojačati granicu prema istoku. Moramo biti svjesni da je granica prema EU jako malo porozna. Evropska unija je jasno iskazala svoju namjeru – ona ne želi da ovi ljudi uđu u EU”, istakao je Krešić.

Zenica
scattered clouds
25 ° C
25 °
25 °
69 %
2.1kmh
40 %
pon
26 °
uto
24 °
sri
24 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno