Mostar: Prvi put održana javna rasprava o budžetu grada

Objavljeno prije 2 godine

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je održana javna rasprava o gradskom budžetu za 2017. godinu, koji iznosi oko 50 miliona konvertibilnih maraka. Prvi put građani su imali priliku dati svoje sugestije kada se radi o trošenju novca kojim Grad Mostar raspolaže.

Na pitanja građana, nevladinih udruženja i sportskih kolektiva odgovarao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je kazao da je situacija u vezi budžeta za 2017. godinu u ovom trenutku vrlo neizvjesna i da je iznos nešto manji nego prošle godine.

Bešlić je, takođe, rekao da se u narednoj godini ne može očekivati realizacija začajnijih projekata.

“Svjedoci smo da BiH još očekuje aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Određene stvari čekaju državu, a to je da se vrati značajniji dio kreditnih obaveza, a sa druge strane može i da ne bude tih sredstava, pa ćemo se naći pred političko-izazovnom situacijom. Prije svega, ta situacija će se desiti da će se sa viših nivoa vlasti pokušati nadležnosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave,” rekao je Bešlić.

Građani su iznijeli brojne probleme za koje smatraju da bi ih trebalo rješavati sredstvima iz predloženog budžeta, poput, problema kanalizacije i vodosnabdijevanja, zelenih površina, obnove ustanova i saobraćajnica, mapiranja javnih kupališta te podrške započetim, a nezavršenim projektima.

Primjedbe i prijedlozi na budžet mogu se poslati do sutra i putem emaila na adresu [email protected]