Na području Kantona Sarajevo stradalo najmanje 3.000 pčelinjih društava

Objavljeno prije 2 godine

Od jeseni 2016. do danas na području Kantona Sarajevo stradalo je više od 3.000 pčelinjih kolonija. Ovo je najmasovnije stradanje pčelinjih zajednica na području Sarajeva u posljednjih nekoliko godina, piše Patria.

Pčele su najvjerovatnije stradale zbog grinje varoa, koja je najveći uzročnik smrtnosti pčelinjih kolonija u svijetu. Dio pčela na području Sarajeva je stradao i zbog nekontrolisane upotrebe pesticida na malinjacima i voćnjacima.

Štete koje su varoa i pesticidi napravili na pčelinjacima na području Kantona Sarajevo procjenjuje se na oko milion KM. Pčelari ne samo da su izgubili pčelinje kolonije, već će ostati i bez prinosa pčelinjih proizvoda koje su te pčele mogle donijeti ove sezone.

Samir Omerović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Kantona Sarajevo rekao je da su pčelari do sada prijavili da je stradalo oko 3.000 pčelinjih društava, ali bi taj broj mogao biti i veći, jer veliki broj pčelara nije član niti jednog pčelarskog društava. Također, u ovo statistiku nisu uračunati oni pčelinjaci na kojima su zabilježeni manji gubici – dvije ili tri košnice.

Iz SUPKS će tražiti pomoć kantonalnog ministrstva privrede, piše Patria.