Na proljeće prvo poskupljenje poljoprivrednih proizvoda u BiH

Objavljeno prije 12 mjeseci

Građani Bosne i Hercegovine već na proljeće 2018. godine mogu očekivati prvo, a potom na jesen i drugo poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

On je ovo izjavio nakon što je i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rano jutros usvojio set zakona o akcizama, kojim se za 15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, čime one stupaju na snagu. Naime, prošle sedmice set zakona koji tretira akcize usvojio je Dom naroda PS BiH, na prijedlog Vijeća ministara BiH.

“Po logici stvari, poljoprivreda dosta zavisi od cijene goriva. Čim gorivo poskupi logično je da proizvodnja poskupi. Onda je logičan i slijed da i proizvod bude skuplji. Ne može ostati sve na istom, nikako. Jer, opterećenje za 15 feninga je puno po litri goriva za poljoprivrednike ili poljoprivrednog proizvođača. Nije puno, nego previše u ovom stanju kakvo je sada”, navodi Bićo.

Pri tome, kaže, ništa se nije uradilo kako bi se od tih sredstava planirao dio za poljoprivredu ili da se napravi neki zakon ili pravilnik i uvede plavi dizel, odnosno da se umanje akcize za gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

“Trenutno poljoprivrednici sipaju gorivo u traktore i poljoprivredne mašine isto kao da voze najskuplji automobil i isto kao da će traktor vozati po autocesti, autoputu ili brzoj cesti. U konačnici, građani mogu očekivati poskupljenje jer poljoprivrednik ne može raditi u minusu. Radi već sada u minusu, a ovo je još dodatni udar i teško će ga moći podnijeti”, naveo je Bićo.

Poskupljenja, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, dolaze na proljeće naredne godine, prvenstveno zbog vremenskih nepogoda koje su bile tokom 2017. godine, a radi se o snijegu i mrazu, te potom i suši.