Nema izjašnjavanja o Zakon o PIO-u na Domu naroda

Objavljeno prije 2 godine
Foto: Arhiv

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH još se nisu izjašnjavali o Zakonu penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koji je jučer usvojen na Predsatvničkom domu Parlamenta FBiH, piše Patria.

Iz diskusije koje dolaze od delegata iz reda Hrvatskog naroda da se naslutiti da oni neće podržati predloženi Vladin prijedlog. Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara potvrdila je da se delegati neće izjašnjavati o ovom zakonu danas, te da će Zakon ići na dodatno usaglašavanje. Ona je istakla i to da su stvaovi SDA i HDZ-a priblibližni, te da se razlikuju samo u načinu izračuna penzije.

Novim Vladinim zakonom o PIO-u uvedena je mogućnost ostvarivanja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, a zadržana je i prijevremena penzija i za žene i muškarce uz blago podizanje uvjeta i pravedne odbitke

Iz HDZ-a traže još i povećanje koeficijenta sa 13,6 na 14,31 iako je takav prijedlog ranije odbijen i SDA ga neće podržati. Iz HDZ-a kažu da bi većim koeficijentom bile i veće penzije te da to ne bi bio prevelik udar na Budžet FBiH.

Ovakav Vladin zakon ne podržava ni opozicija jer tvrde da će najmanje penzije imati radnici iz realnog sektora, dok će uposleni u državnoj službi nakon visokih plata imati i visoke penzije.