Novi plinovod Hrvatska – BiH išao bi od Zagvozda do Novog Travnika

Objavljeno prije 2 godine

Hrvatski Plinacro i BH-Gas u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji.
Ovim dogovorom Bosna i Hercegovina na putu je da dobije još jedan pravac opskrbe plinom.

Plin u Bosnu i Hercegovini za sada ulazi samo preko Zvornika. I to je već počelo predstavljati problem, naročito za građane u Federaciji BiH.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić upozorio je nedavno na konferenciji za novinare kako bi Sarajevo moglo ostati bez veće količine gasa do sljedeće zime, ukoliko se aktivira novi odjeljak gasovoda koji od Zvornika vodi prema Bijeljini.

To znači da plina neće biti dovoljno za sve potrošače plina u Sarajevu, ali i ostale potrošače u Federaciji BiH.

Dnevni kapacitet plinovoda BH Gasa od Zvornika do Sarajeva je 1,8 miliona kubika plina. Ove zime Federacija BiH je trošila 1,6 miliona kubika plina dnevno. Samo Sarajevo trošilo je 1,2 miliona kubika. Ukoliko bi se sada na isti plinovod ‘zakačili’ i potrošači koje najavljuju iz bh. entiteta Republika Srpska, plina za Federaciju neće biti dovoljno.

Iz BH Gasa kažu da ne postoji nikakav mehanizam koji bi zabranio priključivanje novih potrošača na jedini plinovod koji ulazi u BiH. U tom pravcu, kažu, ne treba ni razmišljati. Vlada FBiH treba učiniti sve kao bi Federacija dobila nove ulaze plina za Federaciju.

Memoradnum između Plinacroa i BH-Gas govori upravo o novim ulazima plina u Bosnu i Hercegovinu. Potpisali su ga direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te Ivica Arar i Vedran Špehar, predsjednik i član Uprave Plinacroa, u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu lana Browna i Josipa Polića.

– Poseban naglasak stavljen je na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije (pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik), saopćili su iz BH-Gasa.