Obilježena 31. godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilu

Objavljeno prije 2 godine

U Černobilu je danas odavanjem počasti stradalnicima obilježena 31. godišnjica najveće nuklearne katastrofe, a komemoraciji su prisustvovali i predsjednici Ukrajine i Bjelorusije Petro Poroshenko i Aleksandr Lukashenko.

Poroshenko i Lukashenko su prvo položili vijence pred Spomenik černobilskim herojima koji je podignut stradalim vatrogascima koji su prvi intervenirali i poginuli od radijacije, a potom su se obratili skupu koji je održan ispred 4. bloka nuklearne centrale u kojem se i dogodila tragedija.

Zahvalivši svim zemljama koje su podržale projekat podizanje čelične konstrukcije kojom je zatvoren taj blok centrale, Poroshenko je kazao kako će taj “sigurnosni štit” garantirati sigurnost u regiji u narednih 100 godina.

“Projekat sigurnosnog sistema u Černobilu je jedan od najvećih inženjerskih projekata viđenih u svijetu. Projekat je podržalo 40 država. To je dokaz da je prioritet svjetske politike izgradnja ekološke sigurnosti”, kazao je Poroshenko.

Naglasivši kako je katastrofa u Černobilu bila najveća i najstravičnija katastrofa u historiji čovječanstva, Poroshenko je kazao kako je deset posto površine Ukrajine bilo izloženo jakoj radijaciji. Dodao je kako su tri miliona ljudi pretrpili stravične posljedice katastrofe, a među njima pola miliona djece.