Odnosi između Makedonije i BiH možda najbolji u regionu

Objavljeno prije 2 godine

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenili nakon današnjeg sastanka u Skoplju da odnose između dviju zemalja kao najbolje u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanov je istakao da je s bosanskohercegovačkim kolegom održao sadržajan sastanak na kojem su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Ivanov je izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa i saradnje između dviju zemalja koje, kako je kazao, odlikuju tradicionalno snažno prijateljstvo, identični stavovi u pogledu međunarodne i regionalne saradnje te zajednički strateški ciljevi: mir i stabilnost u regionu te integracije u euroatlantske sigurnosne strukture.

Dodao je da je s Ivanićem razgovarao o situaciji u regiji i da su se složili da su evropske integracije od suštinskog značaja za stabilnost, razvoj i prosperitet cijelog regiona.

Makedoski predsjednik je upoznao Ivanića i o situaciji u njegovoj zemlji u kojoj su parlamentarni izbori održani 11. decembra prošle godine trebala označiti kraj višegodišnje političke krize, ali ni poslije izlaska na birališta to se nije desilo.

Naime, Ivanov je 1. marta odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratske stranke Makedonije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok prikupio potpise više od polovine od ukupnog broja poslanika u Sobranju.

“Upoznao sam ga o postizbornoj platformi koja je, na neki način, politička prepreka i suprotna je našem Ustavu i Ohridskom sporazumu. Ta platforma dovodi Makedoniju u poziciju podređenosti i ovisnosti o nekoj drugoj zemlji, čime se ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i jedinstvo države”, rekao je Ivanov, govoreći o platformi za pregovore o formiranju vladajuće koalicije, koju su tri albanske stranke iz Makedonije, uz pomoć albanskog premijera Edija Rame, dogovorile u Tirani.

Ivanov se osvrnuo i na ekonomsku saradnju dviju zemalja, istakavši kako je BiH među 20 najvećih ekonomskih partnera Makedonije.