Održana 34. redovna sjednica Predsjedništva BiH

Objavljeno prije 2 godine

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.

Predsjedništvo BiH je odobrilo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, umjesto pregovora za zaključivanje Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, obavi pregovore o zaključivanju novog Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije države.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2016. godinu i primilo k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu.

Predsjedništvo BiH je imenovalo pukovnika Zorana Spasenovića za šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.

Donijelo je Odluku o produžetku mandata grupi oficira Oružanih snaga BiH, slanjem sedme i osme rotacije, u operaciji “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH , kojom se uništava sva količina neispravne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su, kao takva, identificirana nakon izvršenih Kontrolno-tehničkih pregleda na lokacijama za skladištenje municije “Kozlovac“ Tuzla, “Krčmarice“ Banja Luka, “Duži“ Trebinje, “Krupa“ Hadžići, “Kula 2“ Mrkonjić-Grad, “Blažuj“ Sarajevo, “Gabela“ Čapljina i “Car Dušan“ Rudo.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država o sprječavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razmjeni podataka vezanih za sigurnosne provjere o terorizmu, Izmjena u Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o pograničnom saobraćaju, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope.