Optužbe “Human rights watch”: Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju

Objavljeno prije 2 godine

Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primjenjuje silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je “Hjuman rajts voč” (Human Rights Watch).

Organizacija navodi da je razgovarano sa deset Afganistanaca, među kojima je bilo dvoje djece bez pratnje, koji su opisali kako su otjerani nazad u Srbiju nakon što su uhvaćeni na hrvatskoj teritoriji. Oni su rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil, iako su to željeli učiniti, prenose hrvatski mediji.

Od njih deset, kako navodi “Hjuman rajts voč”, devet je navelo da su ih policijski oficiri udarili, a svi su rekli da su im oduzeli lične stvari, uključujući novac ili mobitele.

“Izvještaji o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojni jedne države Evropske unije”, rekla je izvjestilac “Hjuman rajts voča” za Balkan i istočnu Evropu, Lidia Gal.

U četiri slučaja, opisi koje su dali azilanti u pogledu odjeće i oznaka koje su imali muškarci koji su ih protjerali nazad u Srbiju odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija.

U tri slučaja, azilanti su rekli da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće uniforme.

Gal ističe da vlasti u Zagrebu moraju osigurati da svi zvaničnici obavljaju svoju dužnost da zaštite azilante, a ne da ih silom tjeraju nazad u Srbiju.