Podignuta optužnica za poreznu utaju od preko pola miliona KM

Objavljeno prije 12 mjeseci

Tužilac, šef Odsjeka za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– Pravne osobe JADRO d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge Gornji Vakuf-Uskoplje,

– Marka Jurlete, rođenog 1985. godine u Gornjem Vakufu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske,

– Slađane Trivunović, rođene 1983. godine u Kupresu, državljanke Bosne i Hercegovine,

– Pravne osobe SLARA d.o.o. Banja Luka, čiji je direktor i odgovorna osoba Trivunović Slađana, i

– Nenada Vulina, rođenog 1968. godine u Piskavici, Banja Luka, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je pravna osoba Jadro d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje raspolagala protivpravno stečenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i korist pravne osobe ostvario bivši direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja, u periodu os mjeseca novembra 2009. do augusta 2011. godine, u prethodnom dogovoru i uz pomoć optuženog Marka Jurlete, također uposlenika na poslovima komercijaliste u pravnoj osobi te uz pomoć ostalih optuženih u namjeri utaje poreza na dodatu vrijednost, pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fiktivne fakture od navodnih dobavljača o navodnom prometu, a koji promet se nije stvarno desio.

Prema navodima optužnice, optužena pravna osoba je za robu, sirovu kafu koju je u stvarnosti nabavila na crnom tržištu, ovjerenu pečetom pravne osobe, proslijedila knjigovodstvu na osnovu čega je pravna osoba u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazala, obračunala i putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja za navedeni poreski period, ostvarila neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 583.422,91 KM za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.