11 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 23, 2019

Ukupno podjela

Poražavajući demografski podaci i natalitet u RS-u

Poražavajući demografski podaci i natalitet u RS-u

Poražavajući demografski podaci i natalitet u RS-u

Srbi bi u narednih 100 godina mogli postati nacionalna manjina u Republici Srpskoj. Da natalitet opada saglasni su i članovi Udruženja sa četvoro i više djece u Banjoj Luci, koji su od nadležnih tražili povećanje dječijeg dodatka.

Sanja Topić nezaposlena je majka četiri maloljetna dječaka. Za prvo i treće dijete prima dodatak od 35 KM, drugo od 70. Višečlanim porodicama to nije dovoljno. “Novac u budžetu se nađe za automobile, razne troškove, putovanja, administracije, ali za djecu para nikad nema”, kaže Sanja.

Da podrže višečlane porodice pokušali su u Udruženju četiri plus tako što su pokrenuli inicijativu za povećanje dječijeg dodatka. “Da svako djete ima pravo na dječiji dodatak bez obzira na to kolika su primanja i da taj dječiji dodatak bude minimum 100 KM“, navodi Jovo Radovanović, predsjednik udruženja.

U Vladi kažu da rade na jačanju sistema dječije zaštite kroz intenzivan rad na novom Zakonu o dječijoj zaštiti. No, ne poriču da novca u budžetu nema: “Podsjećamo da je obim sredstava kojim raspolaže Javni fond dječije zaštite Republike Srpske uslovljen ekonomsko-socijalnim stanjem cjelokupnog društva i ograničenim prilivom sredstava od doprinosa.”

U Udruženju su nezadovoljni odgovorom i kažu da će krajem mjeseca ponovo pokrenuti inicijativu za povećanje dječijeg dodatka. Nezadovoljni su i u SDS-u što Vlada ne nudi sistemska rješenja da popravi demografsku sliku. Kažu da su negativan prirodni priraštaj i odlazak mladih ljudi najviše doprinijeli alarmantnom smanjenju broja stanovnika RS-a. Na prostoru RS-a od 1996. do 2013. godine Srba je 400.000 manje.

“Ukoliko bi se nastavio ovakav trend prirodnog priraštaja za dva naraštaja, uz migracije prema inostranstvu, Srba u RS-u i BiH moglo bi da nestane kao naroda“, ocjenjuje Milan Lazić, član Sektora za porodicu, omladinu i sport SDS-a.

Samo u 2015. godini na teritoriji RS-a bilo je 5.700 više umrlih nego rođenih. Natalitet u RS-u u posljednjih 12 godina je smanjen za jednu trećinu, a prirodni priraštaj je od 2002. godine konstantno negativan.

Poražavajući demografski podaci i natalitet u RS-u
Zenica
few clouds
11 ° C
11 °
11 °
76 %
1kmh
13 %
sri
13 °
čet
23 °
pet
20 °
sub
20 °
ned
21 °
Poražavajući demografski podaci i natalitet u RS-u

Posljednje objavljeno