Prije 24 godine preminuo Srđan Aleksić

Objavljeno prije 2 godine

Prije 24 godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj pijaci. Među njima bio je i Bošnjak Alen Glavović. Počeli su ga tući i maltretirati, ali jedan vojnik to nije mogao nijemo posmatrati, piše novinska agencija Patria.

Srđan Aleksić, i sam pripadnik Vojske RS nije mogao gledati kako njegovog sugrađanina tuku te mu je priskočio u pomoć. No, onda su četvorica vojnika kundacima pušaka krenula udarati Srđana. Udarali su ga nemilosrdno. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i nije se više probudio. Preminuo je 27. januara 1993. godine u 27. godini života.

Otac Rade u čitulji je napisao:

– Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Petnaest godina nakon njegove smrti dobio je ulicu u Sarajevu (nekadašnja Velikih drveta).

U obrazloženju je navedeno:

– Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.

U Beogradu je tek 2016. jedna ulica nazvana po njemu i postavljena spomen ploča.