Priređivači igara zatražili da ih Ministarstvo uključi u kreiranje Zakona o igrama na sreću

Objavljeno prije 2 godine

Priređivači igara na sreću iz Federacije BiH i službeno su od Federalnog ministarstva finansija zatražili da ih se uključi u kreiranje novog Zakona o igrama na sreću, „kako bi korist od toga imali i FBiH i igrači (građani), kao i priređivači igara“, piše Patria.

Kladionice Premier World Sport, Bet Live, Sport Plus, Petica Plus, Premier Sport, Hattrick i Zmajevi su Federalnom ministarstvu finansija u četvrtak su podnijeli “Zahtjev za uključivanje i partnerstvo pri izradi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću“, a pozvali su se na „Uredbu o pravilima za sudjelovanje zainteresirane javnosti u postupku pripreme federalnih javnih propisa i drugih akata”.

Priređivači igara na sreću tvrde da od Federalnog ministarstva finansija samo traže da postupa po Uredbi koju je Vlada Federacije BiH usvojila 4. juna 2012. godine, a kojom je propisano da sudjelovanje zainteresirane javnosti obuhvaća četiri stupnja, i to informiranje, konsultacije, uključivanje i partnerstvo.

U svom zahtjevu priređivači naglašavaju kako je Uredbom iz 2012. propisano da “uključivanje podrazumijeva viši stupanj dvosmjernog procesa putem kojeg su predstavnici zainteresirane javnosti aktivno uključeni u izradu pravnih propisa i drugih akata kroz članstvo u radnim grupama, dok partnerstvo predstavlja najviši stupanj suradnje i uzajamne odgovornosti Vlade i predstavnika zainteresirane javnosti za proces donošenja pravnih propisa i drugih akata”.

– Obraćamo vam se ovim putem sa zahtjevom za uključivanje i partnerstvo pri izradi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću – naveli su priređivači igara na sreću u svom zahtjevu dostavljenom Federalnom ministarstvu finansija.

Priređivači ističu kako je neophodno da se formira radna grupa za izradu Zakona te da i oni budu dio te radne grupe.

– Imajući u vidu da se radi o izradi izuzetno složenog pravnog propisa, čija primjena izravno utječe na povećanje državnog proračuna (porez na uplatu, porez na dobitke, prihod od poreza na imovinu, prihod od doprinosa i poreza na plaće – privatni priređivači zapošljavanju oko 5.500 radnika, prihod od PDV-a, …), neophodno je da predstavnici privatnih priređivača igara na sreću aktivno sudjeluju pri izradi Nacrta zakona kao i da Federalno ministarstvo finansija sačini sveobuhvatnu ekonomsko-finansijsku analizu, uzimajući u obzir sve elemente (uplatu, isplatu, troškove, zaposlene…), formira radnu grupu koja će se sastojati od predstavnika Federalnog ministarstva finansija i priređivača igara na sreću te da na osnovu egzaktnih podataka sačini Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću – stoji, između ostalog, u zahtjevu priređivača igara na sreću, piše Patria.