Ratni veterani počeli sa blokadom graničnih prelaza

Objavljeno prije 2 godine

Blizu 200 pripadnika braniteljske populacije blokirali su Granični prijelaz Bijača, prenosi reporter BHRT-a. To je jedan od graničnih prelaza za koje je najavljeno da će biti blokirani.

Na graničnom prelazu Kamensko danas saobraćaj neće biti blokiran, također saznaje BHRT.

Udruženje “Zaboravljeni branitelji” traži usvajanje braniteljske rezolucije u federalnom Parlamentu, uvođenje registra branitelja i korisnika prava, te poseban zakon o braniteljskoj naknadi.

BHRT saznaje da se tridesetak branitelja okupilo u Bihaću, ali da se nisu zaputili prema graničnom prelazu, već prema zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona.

Branitelji tvrde da je broj spisak onih koji su se borili pretjeran!

Oko 200 branitelja juče je protestovalo u Ljubuškom ispred gradske uprave, očekujući da će na svečanu sjednicu povodom 27. godišnjice od utemeljenja HDZ-a doći predsjednik te stranke Dragan Čović, koji je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Marušić je rekao da su branitelji htjeli zamoliti Čovića da predstavnicima HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji danas zasjeda, naloži da na dnevni red stave rezoluciju branitelja.

Osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da demobilisani branitelji koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u ratu dobiju po šest maraka za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj liniji, te da bude sastavljen nov, jedinstveni registar branitelja.

U nekoliko navrata udruženje “Zaboravljeni branitelji” najavljivalo je blokadu cijele Federacije BiH, ali najčešće su uspijevali blokirati tek nekoliko graničnih prelaza između BiH i Republike Hrvatske na području Hercegovine.