Razvijene zemlje koriste dentalnu forenziku za identifikacije, BiH još nema tu praksu

Objavljeno prije 2 godine

Selma Suljagić-Zukić prije pet godina postala je prvi doktor nauka iz oblasti dentalne forenzike u Bosni i Hercegovini i od tada do danas bila je predavač na mnogim konferencijama širom svijeta posvećenim ovoj nauci.

Metode forenzične stomatologije koriste sve razvijene zemlje svijeta. Riječ je o specifičnom znanju i za primjenu te metode ne treba neka posebna oprema, samo se treba znati dobro čitati ono što postoji u stomatološkoj dokumentaciji. Međutim, u BiH još uvijek ne postoji praksa korištenja ove oblasti nauke, koja se koristi za identifikaciju kako mrtvih tako i živih osoba, ali i za mnoge druge stvari.

Početkom aprila u gradu Lucknowu u Indiji održana je Međunarodna konferencija o forenzičnoj stomatologiji na kojoj je Zukić bila gostujući predavač. Riječ je o petoj naučnoj konferenciji Indopacifičke akademije za forenzičnu stomatologiju.

– Jedina iz BiH na konferenciji u Indiji –

“Iz BiH sam bila jedino ja. Išla sam na poziv, kao gostujući predavač na temu forenzične stomatologije, odnosno procjene dentalne dobi i spola metodama forenzične stomatologije. Sve je počelo prije par godina kada sam bila na jednoj konferenciji u Istanbulu. To je bila konferencija međunarodne asocijacije forenzičnih instituta gdje smo mi aplicirali kao Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu. Aplicirali smo da budemo članica te asocijcije. To je bilo predavanje o razvoju forenzične stomatologije na našem fakultetu”, ispričala je Zukić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Tu je upoznala profesora iz Indije koji je stručnjak za forenzične nauke.

“Svidjelo mu se predavanje koje sam tada održala i pitao je da li smo zainteresovani da takvo predavanje održimo i u Indiji. S obzirom na to da forenzična stomatologija dobija sve više pažnje i da kreću sa intenzivnijim razvojem te grane nauke u Indiji, dobila sam poziv za tadašnju konferenciju, međutim, iz privatnih razloga nisam bila u mogućnosti otići”, pojasnila je Zukić.

Ponovnu priliku dobila je ove godine, da prisustvuje u svojstvu gostujućeg predavača: “Bilo je mnogo učesnika. Iz naše regije nije bio niko. To je posebo iskustvo, zemlja je potpuno drugačija. Oni mnogo polažu na nauku, razmjenu mišljenja. Bilo mi je posebno drago jer je njima bilo zanimljivo ovo što mi radimo u BiH. Željeli su da čuju neka naša iskustva, mišljenja…”

Nakon uspješnog učešća na konferenciji, dogovoreni su i određeni zajednički projekti.