Regionalni zvaničnici na otvaranju 20. Mostarskog sajma

Objavljeno prije 2 godine

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svečano su otvorili 20. međunarodni sajam privrede u Mostaru. Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Premijer Hrvatske Plenković istakao je kako mu je drago da će ovaj sajam biti dodatni korak za unapređenje trgovinske razmjene i povećanja ulaganja dvije zemlje.

– To je cilj ovakvih skupova, a on je već postao prepoznatljiv, bitan politički skup. Drago mi je da je tu 800 izlagača iz 30 zemalja. Siguran sam da će svako od njih iz Mostara odnijeti neki ugovor o saradnji – naveo je Plenković.

Kako je istaknuto vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje teška je 1,8 milijardi eura.

Premijer Hrvatske je naveo da mu je posebno drago da će jedna od tema biti i prometna povezanost BiH i Hrvatske. Plenković je kazao da su dvije države bespovratno povezane i da je dobro da se radi na realizaciji Koridora 5C i jadransko-jonske ceste.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak se prilikom svog govora zahvalila delegacijama koje su stigle jer, kako kaže, to dokazuje da je projekt Mostarskog sajma uspio.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je kako Sajam slavi 20 godina postojana i da je postao vodeća manifestacija ove vrste u BiH, ali i šire.

– Danas su ovdje i regionalni lideri, što nam govori da smo na dobrom putu da Mostar postane centar za regionalne razgovore. To mi govori da se u Mostaru odvijaju dobre stvari. Imamo pravo da vjerujemo da smo napokon krenuli u dobrom pravcu – naveo je Bešlić.

Ove godine predstavlja se 800 izlagača iz 30 zemalja, a sajam traje do 8. aprila.

Veliki broj zvaničnika od jučer boravi u Mostaru. Osim Plenkovića, tu je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, visoka delegacija Republike Kine…