Revizija utvrdila velike gubitke Konzuma i pogrešna knjiženja

Objavljeno prije 1 godina

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom jučer je u sjedištu ovog koncerna iznijela rezultate revizije poslovanja operativnih Agrokorovih tvrtki za 2016. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Povjerenik Ante Ramljak je istaknuo kako prezentira revidirane podatke kompanija koje su u sastavu Agrokor koncerna, ali bez objave konsolidiranih podataka te bez podataka poslovanja za sam Agrokor d.d.

Poručio je kako je riječ o realnim vrijednostima koje govore o realnoj vrijednosti ove kompanije.

Revizijom su obuhvaćene kompanije u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani, poduzeća Tisak, Konzum, Vupik, Belje, PIK Vinkovci, Jamnica, Roto, Ledo i Pik Vrbovec.

Revizijom je obuhvaćeno 27 društava u Hrvatskoj te po tri poduzeća u Srbiji i BiH, koja obuhvaćaju 99 posto grupnog prihoda.

Da nije zaštite koju sada društvima pruža zakon o postupku izvanredne uprave, financijski izvještaji bi doveli opstojnost cijele grupe i kompanija unutar grupe, kazao je Ramljak.

„Revizija je pokazala da su i u 2015. neke stavke bile krivo knjižene i vrednovane“, kazao je Ramljak na prezentaciji.

Najveći ukupni gubitak zabilježen je u maloprodaji svih kompanija u 2016. i iznosi 2 milijarde i 247 milijuna kuna, od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto tog gubitka. Konzum je imao neto gubitak 1 milijardu 859 milijuna kuna, a Tisak 388 milijuna kuna.

Grupa poljoprivreda imala je gubitak na kraju 2016. od 329 milijuna kuna, od čega skoro 75-80 posto čini PIK Vinkovci sa gubitkom od 233 milijuna kuna.

Grupa prehrana (Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec) ostvarila je ukupni gubitak od 741 milijun kuna u 2016. godini.

U 2015. godini Konzum je imao prikazanu, službenu dobit od 235 milijuna kuna, no stvarni gubitak Konzuma je bio 1 milijardu i 407 milijuna kuna.

Činjenica je da je Konzum imao manji prihod od prikazanoga, ali to nije razlog zbog kojega je Agrokor kao koncern loše poslovao, poručio je Ramljak.

Najbolji dio koncerna je divizija prehrane, kazao je Ramljak, koja izbacuje najbolje profite i ima najbolje poslovanje.

Riječ je o Ledo grupi koja je u 2016. poslovala sa gubitkom od 270 milijuna kuna, no ima 1 milijardu 314 milijuna kuna temeljnog kapitala. Tu spada i Jamnica koja u svom sastavu ima Sarajevski kiseljak, Roto promet i Novu slogu u Srbiji.

Jamnica je poslovala sa gubitkom od 317 milijuna kuna, a njezin ukupni kapital je 1 milijardu i 323 milijuna kuna. Tu spada i Zvijezda koja je poslovala također s gubitkom, ali ima kapital od 712 milijuna kuna te PIK Vrbovec koji ima 651 milijuna kuna temeljnog kapitala.