Rezolucija osude napada hemijskim oružjem u Siriji

Objavljeno prije 2 godine

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanije podnijele su Vijeću sigurnosti UN prijedlog rezolucije u kome se osuđuje napad hemijskim oružjem u Siriji i poziva na detaljnu i brzu istragu.

Tekst u koji je imala uvid agencija France presse poziva Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da brzo iznese zaključke o tom napadu u kome je juče poginulo najmanje 58 osoba, a 170 je ranjeno u gradiću u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib u pobunjeničkoj zoni.

Prijedlog rezolucije podijeljen je članovima Vijeća sigurnosti sinoć po lokalnom vremenu uoči hitnog sastanka tog tijela sazvanog za danas na poziv Pariza i Londona.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska navela je jučer da su u pokrajini Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, tokom napada civili umrli od gušenja i trovanja. Ruska vojska negirala je da je jučer sprovodila napade na tom području, dok su sirijske vlasti ocijenile optužbe pobunjenika kao klevetu.

Rezolucija će biti na glasanju na današnjem sastanku, međutim diplomate navode da se i dalje ne zna kakav će biti stav Rusije.

Moskva i Peking su u februaru uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi uvela sankcije vladi u Damasku, koja je već ranije optužena da je sprovela hemijski napad na sirijska sela 2014. i 2015. godine.

U tekstu se također traži od Srijie da podnese planove letova i sve informacije o svojim operacijama u trenutku napada. Također se prijeti uvođenjem sankcija u skladu sa poglavljem sedam Poveje Ujedinjenih nacija.

“Očigledno se radi o ratnom zločinu, rekao je britanski ambasador pri UN Matthew Rycroft i pozvao članove Vijeća sigurnosti koji su ranije upotrijebili svoj veto da brane nešto što se ne može braniti da promijene svoj stav.

Izvještaji o hemijskom napadu naišli su na talas osuda u svijetu, Washington, Pariz i London su optužili vlasti sirijskog predsjednika Bashara al Assada koji je kategorički demantovao da je imao bilo kakve veze sa tom tragedijom i optužio za to pobunjenike.

Šef američke diplomatije Rex Tillerson upozorio je sinoć predsjednika Sirije da će morati da snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, i pozvao Rusiju i Iran da ga “obuzdaju”.