Ryong: U svakom času može izbiti nuklearni rat

Objavljeno prije 2 godine

Stalni ambasador Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama Kim In Ryong optužio je Sjedinjene Američke Države da podizanjem tenzija destabiliziraju regiju i upozorio da u svakom času može izbiti “termonuklearni rat”, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom rasprava o testiranju nuklearnih projektila u Sjevernoj Koreji i sjednice Vijeća sigurnosti koja će naredne sedmice biti održana na tu temu, ambasador te zemlje se obratio novinarima u sjedištu UN-a i optužio SAD da izaziva opasnu situaciju na Korejskom poluotoku.

“Mi se na sve načine možemo oduprijeti SAD-u. Sjeverna Koreja je spremna odgovoriti na svaku vrstu rata koju izabere SAD”, poručio je Kim.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je u nedjelju tokom posjete Južnoj Koreji upozorio kako je okončana era “američkog strpljenja” kada je u pitanju uvjeravanje režima Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja.

Ambasador Kim je danas poručio kako će Sjeverna Koreja oštro odgovoriti na svaku provokaciju i najavio nastavak razvoja i testiranja nuklearnih projektila.