Samit OIC-a: Muslimanski lideri odbacili Trumpovu odluku o Jerusalemu

Objavljeno prije 12 mjeseci

Vanredni samit Organizacije islamske saradnje počeo je u srijedu u Istanbulu, na inicijativu Ankare da se odgovori na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako islamske zemlje nikada neće odustati od cilja koji je suverena i nezavisna Palestina, s glavnim gradom Jerusalemom.

“Kao islamske zemlje, nikada nećemo odustati od našeg zahtjeva za suverenu i nezavisnu državu Palestinu, s glavnim gradom Jerusalemom”, poručio je turski predsjednik Erdogan i ponovio kako je Jerusalem crvena linija.

“Ovom odlukom Izrael gotovo da je nagrađen za sve terorističke činove. Trump, pa makar bio i sam, je dao tu nagradu.”

“Ono što je Izrael bio 1947. godine, nažalost Palestina je danas u takvoj situaciji. Vjerujte da ovakvu podjelu ne bi napravio ni vuk u sukobu sa ovcom”, poručio je Erdogan.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da Jerusalem ostaje glavni grad Palestine, grad u kojem će i dalje živjeti i muslimani i kršćani. Naglasio je i da je SAD izgubio status posrednika u mirovnom procesu i da mu neće biti dozvoljeno da u budućnosti bude dio tog procesa.

Palestinski predsjednik je u obraćanju istakao kako bez Jerusalema, kao glavnog grada Palestine, nema mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

“Svom snagom moramo raditi kako bi okupirana Palestina konačno bila priznata kao država”, rekao je Abbas.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani poručio je da su spremni na saradnju s muslimanskim zemljama u cilju zaštite Jerusalema. Iranski predsjednik je istakao da u tom smislu da nemaju nikakvih ustezanja i preduslova.

Rouhani smatra kako je “konsultacija i koordinacija nekih zemalja s cionističkim režimom utjecala na odluku SAD-a”. Prema njegovim riječima, oni nastoje utvrditi sudbinu Palestine, prenosi Anadolija.

Iranski predsjednik je podsjetio da su muslimani, kršćani i Jevreji oduvijek živjeli zajedno na ovom području.

“Stranci cionisti su se nametnuli u ovoj regiji. Cionisti dodaju sjeme terorizma i nasilja na Bliski istok”, rekao je Rouhani navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije poduzelo potrebne mjere.

Istakao je da “SAD cionističkom režimu pruža svaku vrstu oružja”.

“SAD nikada nije bio pošten posrednik, niti će biti. Nisu igrali pozitivnu ulogu u rješavanju palestinskog problema. Vidimo da SAD samo pokušava dobiti maksimalnu korist”, kazao je Rouhani.

Smatra da je potrebno s ovog samita poslati snažnu poruku osude ovakve odluke SAD-a. Rouhani je potcrtao da je potrebno ujedinjenje svih muslimana protiv “cionističkog režima”.

Na samitu učestvuju 22 državna čelnika, između ostalih palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, jordanski kralj Abdullah II, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev, predsjednik Bangladeša Abdoul Hamid i iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Također su prisutni ministri vanjskih poslova više od 20 zemalja, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Moroko i Kazahstan.

Saudijsku Arabiju će predstavljati ministar islamskih poslova Salih bin Abdulaziz al-Shaikh.

Šefovi diplomatija zemlja članica OIC-a sastat će se prvo da raspravljaju o nedavnoj Trumpovoj odluci, nakon čega će uslijediti razgovori predsjednika država i šefova vlada.

Kako je ranije najavio ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, na samitu će se pozvati na priznanje Palestine kao države.

“Mi koji priznajemo Istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine trebamo podsticati i druge zemlje da priznaju državu Palestinu u granicama iz 1967. godine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Cavusoglu.

Teheran je u utorak saopćio da je “spreman” podržati palestinski otpor.

Qassem Soleimani, komandant vanjskih operacija u Revolucionarnoj gardi, kazao je da je Iran spreman podržati “islamske snage otpora” u Palestini.

Iranski Parlament također je pozvao islamske zemlje da smanje ekonomske veze sa SAD-om.

Turska je u utorak kritizirala, kako kažu zvaničnici te države, slabašnu arapsku reakciju na američku odluku o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela te kazala pred samit muslimanskih država da neke arapske države strahuju da ne naljute Washington, prenosi agencija Reuters.