Šarović i Krak potpisali sporazum o zaštiti voda

Objavljeno prije 2 godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Holandije u BiH Jurian Krak potpisali su danas Pismo interesa o dugoročnoj saradnji agencija za vode iz BiH i holandske agencije za vode “Water Authority Rivierenland” o zaštiti od poplava, te unapređeniju sistema nadzora.

Ministar Šarović kazao je da s ključnom agencijom za vode iz Holandije i tri bh. agencije već dvije godine dugoročno planiraju rad na zaštiti od poplava, izgradnjom, održavanjem i nadzorom nad nasipima u rijekama kao i aktivnosti koje se odnose za zbrinjavanje otpadnih voda.

Šarović je dodao da će Ministarstvo biti aktivni učesnik, te da će koordinirati i podržavati aktivnosti.

Ambasador Holandije u BiH Jurian Krak kazao je da je potpisivanje Pisma formalni vid saradnje, a da suštinska saradnja traje već izvjesno vrijeme.

“Drago mi je da smo bili u mogućnosti da dovedemo najbolje stručnjake koje Holandija ima, da bismo rijeke i riječne bazene predvidljivijim i sigurnijim”, naglasio je Krak.

Direktor Agencije za vode u Holandiji Rulof Bleker izrazio je zadovoljstvo što je mogao pružiti pomoć građanima Bosne i Hercegovine u zaštiti od poplava.

Direktori Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva Sejad Delić, Agencije za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara Damir Mrđen te ustanove Vode Srpske Milan Kikić pozdravili su potpisivanje Pisma interesa, te istkali želju za uspostavljanjem stabilne i dugoročne saradnje o upravljanju i zaštiti voda te drugim oblastima.