SDP zatražio da Dom naroda FBiH zakonom zamrzne isplatu naknada za odvojeni život

Objavljeno prije 11 mjeseci

Socijaldemokratska partija BiH poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da na današnjoj sjednici podrže izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se zamrznula isplata naknada za odvojeni život.

– Usvajanjem ovog Zakona naknade za odvojeni život prestale bi se isplaćivati ministrima, zastupnicima, delegatima, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i savjetnicima imenovanim u ove institucije.

Obustava ovih naknada trajala bi sve dok prosječna plaća u FBiH ne dostigne iznos od 1.200 KM, a Zakonom je predviđeno i vezanje iznosa ovih naknada za iznos osnovice za obračun plaća u skladu s ovim Zakonom, koja u ovom trenutku iznosi 315 KM, i to na način da ove naknade ne smiju biti više od ovog iznosa, kada i ako ponovo budu isplaćivane.

Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH, ostvarile bi se uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou.

Nema nikakvog razloga da se ovaj zakon ne usvoji danas u formi prijedloga, a svaki pokušaj da se procedura usvajanja ovog zakona razvuče SDP neće prihvatiti – navode iz ove stranke.