SDP zatražio da Dom naroda FBiH zakonom zamrzne isplatu naknada za odvojeni život

Objavljeno prije 2 godine

Socijaldemokratska partija BiH poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da na današnjoj sjednici podrže izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se zamrznula isplata naknada za odvojeni život.

– Usvajanjem ovog Zakona naknade za odvojeni život prestale bi se isplaćivati ministrima, zastupnicima, delegatima, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i savjetnicima imenovanim u ove institucije.

Obustava ovih naknada trajala bi sve dok prosječna plaća u FBiH ne dostigne iznos od 1.200 KM, a Zakonom je predviđeno i vezanje iznosa ovih naknada za iznos osnovice za obračun plaća u skladu s ovim Zakonom, koja u ovom trenutku iznosi 315 KM, i to na način da ove naknade ne smiju biti više od ovog iznosa, kada i ako ponovo budu isplaćivane.

Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH, ostvarile bi se uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou.

Nema nikakvog razloga da se ovaj zakon ne usvoji danas u formi prijedloga, a svaki pokušaj da se procedura usvajanja ovog zakona razvuče SDP neće prihvatiti – navode iz ove stranke.