Set zakona o povećanju akciza na korak do podrške

Objavljeno prije 2 godine

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH razgovarano je o setu zakona o akcizama, a predstavnici državne i federalne vlasti sastali su se s dvojicom poslanika Predstavničkog doma PS BiH, Sadikom Ahmetovićem i Šemsudinom Mehmedovićem.

Uglavnom je načelno prihvaćen zahtjev Mehmedovića koji je predložio sedam mjera da se usvoje paralelno s akcizama, a tiču se poljoprivrede, plavi dizel i reformu javne uprave.

– Tih sedam mjera su već u reformskoj agendi, ali nisu došle na red. Nema problema da se mjere ubrzaju, one su na spisku reformi i nemamo ništa protiv. Plavi dizel smo ionako razmatrali na Vladi i do kraja godine će on biti uveden plavi dizel za poljopvrdeu, a sada ih vežemo za akcize… Ostalo teme su bile vezane za vrijeme uvođenja akciza. To je tehničko pitanje. Mogu sada biti uvene. To je dugoročna mjera koja omogućava dugotrajni kolateral za gradnju autoputa. Nije toliko značajno hoće biti sad ili za tri mjeseca – rekao je Fadil Novalić, federalni premijer.

Mehmedović je pojasnio da će glasati ovisno od glasanja o sedam mjera koje je predložio.

– Ako podrže zaključke, on će glasati za – dodao je Mehmedović.

Ahmetović je, pak, rekao da ne zna hoće li glasati.

– Ja ću u četvrtak znati hoću li glasati. Ne može me upotrijebiti kako neko hoće, ja ću odlučiti da li ću dati glas ili ne – kazao je Ahmetović.