Situacija u Skoplju normalizirana, povrijeđeno 100 ljudi

Objavljeno prije 2 godine

Situacija u centru Skoplja normalizirana je, objavilo je u četvrtak ujutro makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon što je u četvrtak navečer, u upadu u Sobranje, povrijeđeno između 77 i 100 ljudi, javlja Al Jazzera, prenosi Patria.

Makedonski MUP naveo je na veb-sajtu da je do 23:30 ljekarsku pomoć zatražilo 77 građana, dok neki mediji javljaju, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica zastupnika.

Građani Makedonije, koji protestiraju protiv mogućnosti da Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva s albanskim partijama formira novu vladu, postavili su u četvrtak navečer šatore ispred zgrade Sobranja, gdje su noćili, nakon što su demonstranti upali u parlament i napali zastupnike.

Prema procjenama skopskih medija, ispred zgrade Sobranja u četvrtak navečer nalazilo se više od 50.000 ljudi, a njima su se pridruživali građani iz više makedonskih gradova.

Pristalice NIkole Gruevskog sinoć su postavile šatore ispred zgrade Sobranja i tu zanoćili.

Oni se protive izboru Talata Xhaferija iz albanske partije Demokratska unija za integracije (DUI) za predsjednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Među demonstrantima koji su upali u Sobranje bilo je maskiranih osoba od kojih su neke, prema tvrdnjama novinara koji su bili na mjestu događaja, bile naoružane. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je saopštilo da se provjeravaju “sve radne prostorije u Sobranju” kako bi se utvrdilo da li ima eventualno “ostalih osoba kojima je potrebna medicinska pomoć” kao i da se utvrđuje broj povrijeđenih koji su primljeni u bolnice i njihovo zdravstveno stanje.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov pozvao je lidere političkih stranaka u toj zemlji na sastanak u vezi sa situacijom u zemlji.

Ivanov je pozvao političke lidere u Makedoniji na smirivanje tenzija.