“Slučaj Salihović”: Saslušanje svjedoka disciplinskog tužioca

Objavljeno prije 2 godine

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH danas bi trebalo da bude nastavljen postupak koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Za danas je zakazano saslušanje svjedoka disciplinskog tužioca.

Očekuju se prvi svjedoci disciplinskog tužioca, koji je predložio saslušanje četiri tužioca Tužilaštava BiH – Bože Mihajlovića, Dubravka Čampare, Mirze Hukeljića i Eldine Biuk.

Ured disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Postupak protiv Salihovića počeo je u petak, 27. januara, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužioca.

Prilikom ulaganja dokaza za prve tri tačke disciplinske tužbe javnost je bila isključena, u skladu sa ranijom odlukom radi zaštite tajnih podataka. Među ovim dokazima su i snimci određenih telefonskih razgovora.

Za posljednje dvije tačke tužbe u dokaze je uloženo više dopisa na relaciji Ured disciplinskog tužioca – Tužilaštvo BiH.

Odbrana je na uložene dokaze imala prigovor. Branilac Rifat Konjić je rekao da određeni broj naloga suda nije bio u skladu sa zakonom i da su neke stvari izvučene iz konteksta. Kako je naveo, o prigovorima će se više izjasniti u završnoj riječi.