Studenti iz BiH sa zastavama Herceg-Bosne protestvovali u Zagrebu

Objavljeno prije 1 godina

Grupa studenata protestvovala je u Zagrebu na Markovom trgu protiv “podaništva” hrvatske vlade. Oko 100 studenata održalo je govore noseći zastave Herceg-Bosne, ali i jednu službenu zastavu Republike Hrvatske.

Protest je osmišljen, navode organizatori, jer hrvatski studenti iz BiH žele “vratiti duh državništva među vlastima RH”, a svoje zahtjeve planiraju predati Saboru, Vladi, DORH-u i predsjednici države.

“Nema toga tko se nije ogriješio o Hrvate u Bosni i Hercegovini. Danas je zadnji trenutak kad ono što je bilo trebamo ostaviti iza nas, ujedini se i popraviti ono što se popraviti da. Danas smo ovdje jer je nepravda prema Hrvatima u BiH kulminirala nakon presude šestorci”, rekla je jedna govornica na skupu.

“Hrvatski danas nosi stigmu, jer je svaka žrtva kažnjena osim njegove. Ratni kraljevi života i smrti danas su aktivni članovi političkih struktura koji uništavaju kulturu našeg naroda i dovršavaju ono što nisu uspjeli napraviti do 1995. Krajnje je vrijeme da se hrvatskoj politici i hrvatskom narodu vrati dostojanstvo. Vi ste generacija političara koji imaju šansu nešto promijeniti. Nemojte dozvoliti da odete u povijest kao beznačajna skupina političara koju neće pamtiti nitko osim saborske statistike”, rekao je jedan od govornika na skupu.

Studenti tvrde da su pojedini vladajući dužnosnici RH “djelovali protiv interesa RH ili su bili protiv ustavnih prava Hrvata u BiH”.