Sud u Minhenu: Bivši golman iz BiH optužen za podršku ISIL-u

Objavljeno prije 1 godina

Na Sudu u Minhenu danas počinje proces protiv trojice optuženih muškaraca, osumnjičenih za podršku teroristima u Siriji.

Tri muškarca se sumnjiče za podršku teroristima još od 2013. godine. Muškarac Izudin J. je zajedno sa još dvije osobe dostavljao vozila za potrebe grupe Junud al-Sham, u prevodu Sirijski vojnici.

Izudin J. je studirao na katarskom univerzitetu Al-Azhar, a iako je rođen u Tuzli, već dugo vremena živi u Njemačkoj. Prema navodima tužioca u Minhenu, sakupljao je donacije u džamijama, a novac je kasnije proslijeđivao terorističkim grupama.

Emil Kajgana i Kosovar Mehdi D. su druga dva optuženika, a Kajgana je fudbaler koji je do 2007. godine bio član omladinskih selekcija FK Željezničar. Te godine je otišao u Njemačku, gdje je branio za više niželigaških klubova.

Izudin J. je navodno jako elokventan te je uspio u svoje ideje ubijediti drugu dvojicu optuženika, pa su mu oni pomagali u pribavljanju sredstava kojima su kasnije potpomognute terorističke grupe u sklopu ISIL-a.

Kajgana i Mehdi će se braniti sa slobode, ali prijeti im zatvorska kazna ako se dokaže da su svjesno učestvovali u podršci Izudinu J. i ISIL-u.