Sumnjivo 2,5 miliona glasova na referendumu u Turskoj

Objavljeno prije 2 godine

Austrijska članica posmatračke misije Vijeća Evrope Alev Korun izjavila je za austrijske medije da je na nedjeljnom referendumu u Turskoj bilo oko 2,5 miliona sumnjivih listića, prenosi Patria.

Posmatračka misija Vijeća Evrope, koju čine članovi iz 47 evropskih zemalja, ocijenila je da je referendum protekao u nedovoljnom demokratskom ozračju, jer je u medijima mnogo više bila zastupljena opcija koja je podržavala ustavne promjene u Turskoj, te da su referenduma prethodila hapšenja mnogih novinara.

-Postoje sumnje u neregularnost oko 2,5 miliona listića-, istakla je članica posmatračke misije i autrijskog parlamenta Alev Korun.

Korun je istakla kako je policija na većinski kurdski naseljenom jugoistoku Turske na mnogim biračkim mjestima spriječavala članove posmatračke misije da nadgledaju izborni proces.

Iz prokurdske HDP stranke tvrde da je neregularno više od tri miliona glasova, a referendum u korist proširenja ovlasti aktuelnog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana prošao je za s razlikom od nekih 1,5 miliona glasova.

Erdogan je odbacio sve navode o nepravilnosti i proglasio pobjedu.

Nakon održanog referenduma sinoć je su u mnogim gradovima Turske održani protesti nezadovoljnih rezultatima i i izbornim procesom u kojem je protekao referendum.